Monday, October 24, 2016

30/31? idk



Sedar tak sedar dah dekat 11 bulan dah pakai braces. Plan nak pakai braces ni dah lama dah sebenarnya tapi dulu dulu selalu in denial sebab kononnya ah gigi dah cantikkkk (padahal bersepah). Serious talk, ada la dalam 5, 6 tahun aku dah postpone pakai braces ni sampai last last kekuatan tu terbit sendiri gittew (setelah nampak video sendiri lepastu terkejut wow bersepahnya gigimuuuuu).


Kronologi nak pakai braces ni amatlah menyedihkan dan memenatkan. Selama 5, 6 tahun lepas, kronologi dia mesti macam ni ; pergi jumpa dentist > buat acuan gigi > dentist terangkan kos, procedure, dan kena cabut berapa batang gigi > dapat tahu berapa batang gigi nak kena cabut, mesti cakap dekat Dr, okayyy nanti next appoinment lah macam tu > HARAPANNN! DAH MEMANG TAKKAN PERGI DAH BALIK!!!


Lepastu nanti rasa nak buat balik braces, ulang balik k kronologi di atas. Setiap tahun selama 5, 6 tahun tu, mesti at least sekali aku buat perangai macam tu sampai family aku fed up dengar cerita nak pakai braces aku. Setiap kali ayat "Rasa nak pakai braces la" semua orang akan tak layan aku dan akan cakap cerita nak pakai braces ni dah basi.


Finally, tahun lepas aku dapat kekuatan, masa aku dapat kekuatan tu, aku terus buat appoinment pergi dentist terus aku book nak pasang braces. TU PUN LEPAS PASANG BRACES AKU MASIH RASA NAK BUKAK BRACES K! Sampai lah dah rongak 4 batang baru aku diam nak bukak braces sebab kalau bukak braces aku akan forever rongak so itu ja yang jadi motivasi aku.


Sepanjang pakai braces ni, antara soalan yang aku sering terima ;

i- "Sakit tak pakai braces?"
ii- "Tu braces betul ke ataupun yang fake braces jual dekat ig tu?" 
iii- "Laaa gigi dah teratur dah kenapa pakai braces lagi?"

di mana jawapan-jawapan aku ;

i- "Pakai tak sakit. cabut gigi ja sakit" sekarang ni aku upgrade pulak "Cabut gigi dengan bila depa pasang elastic band sakittttttttt"
ii- "Braces betoi" *sambil tunjuk gigi rongak*
iii- "Ni dah dekat setahun dah pakai, tu gigi teratoq, kalau tengok sebelum pakai, masyaAllah"



Rasa macam nak upload gambaq sebelum pakai dengan setelah 11 bulan pakai, tapi macam pulon sangat maka kita lupakan hasrat tersebut sebab aku sendiri tak percaya gigi aku 11 bulan yang lepas macam tu. I cannot say the pain semua worth it tapi buat masa sekarang, setiap kali aku sakit gigi, aku akan ingatkan diri aku berapa banyak duit aku dah habis dan juga sapa suruh gatai sangat nak buat braces. Tapi bila hilang sakit tu, aku menyesal kenapa aku tak buat braces dari awal awal lagi.



Thursday, October 20, 2016

of Amsterdam, UK and missed flight


Amsterdam

  • Rasanya ni trip paling main redah yang pernah aku buat setakat ni. Basically flight aku macam ni Penang-KLIA-Amsterdam-Manchester. Sampai rumah, letak barang lepastu unpack sikit sebab nak transfer baju dalam bagpack dan esoknya tu Liverpool-Amsterdam. Penat dia pergh malam tu tidur tak bangun sampai subuh!
  • Kalau diberi peluang, negara outside Malaysia yang aku nak kerja is Amsterdam kot? 
  • Pagi nak pi kerja, petang balik kerja, semua bawak basikal laju seperti tiada hari esok, main phone pun boleh lagi kayuh basikal laju laju. So basically kalau pi Amsterdam, sila lah lintas jalan berhati hati 
  • Coffee shop dekat Amsterdam basically for you to smoke and purchase weed. Ada sekali aku masuk coffee shop sebab ofcourse la aku membayangkan coffee shop, masuk masuk wow ramainya mata memandang kerana aku sangatlah out of place berada di situ.
  • Told my Abah about the incident, he literally laughed sampai menangis. K
  • Kalau makanan halal ada few kebabs shops kot aku nampak? Aku end up pi cafe yang jual makanan vegetarian ja sebab I so lazy to cari halal shop.
  • Tandas awam aku jarang nampak seperti bersepahnya di merata rata ataupun aku yang tak nampak. Kalau pi tandas McD pun, kena bayar 50cent rasanya? 
  • You basically have to walk everywhere kalau nak best, tram ada tapi sebab aku takut sesat jauh sangat, aku gunakan map sahaja untuk pi tempat tempat. Lagipun diorang punya signs semua okay.
  • Banyak benda boleh tengok dekat Amsterdam yang lain dari negara lain. You just have to open your mind and learn ja kot? yang buruk tu boleh la tolak tepi, semua kehendak masing masing gittew.






UK

  • Dah tak balik dua tahun makanya kerinduan itu menggunung jugak la.
  • Setiap kali dekat UK kecuali masa Summer ja aku tak perlukan mosturizer, selain Summer, aku perlukan mosturizer setiap masa di mana jua dan aku akan breakouts teruk wuwuwuwuuwuwu
  • Siapa tahu macam mana nak hilangkan parut jerawat kerana sesudah breakouts haruslah tangan ini gatal
  • OH! Peringatan dekat adik adik yang pemalas macam aku, sila lah amik transcript ssudahnya keluar, sebab macam aku, perlukan transcript A-Levels yg original, pi ja kolej, depa kata dah hantaq balik pi Exam Board, maka dengan itu, haruslah apply balik dekat Exam Boards (sebab aku ada dua exam boards) dan itu adalah menyusahkan. Tahniah Amalina!
  • Balik kampung pi jumpa makcik makcik dan pakcik pakcik untuk ziarah menziarahi.
  • Basically, luangkan masa dengan Ma Abah sepanjang kt sana (dan jugak melawat kawasan lain) hahahahahahaha 



Aku nyaris tertinggai flight Amsterdam-Manchester. Berlari sampai macam nak menangis sambil berlari memohon supaya tak tertinggai flight. Sedih k. Oh, aku tertinggai flight masa sampai dekat Malaysia (flight KL-Penang). Terpaksa lah aku berkampung dekat KLIA sampai next flight (dan jugak melayang duit) (sampai Malaysia ja teruih melayang duit) (pft)


The moral of the story kids, walaupun nanti depa bagi banyak alasan, hang bekeras ja hang nak luggage hang hantaq sampai last destination. Dan juga, kalau boleh transit ja lama sikit sebab walaupun penat tunggu next flight, tapi at least tak berkejaq sangat.